Meseria din România cu salarii între 4000 și 20.000 de lei pe lună: unde se înghesuie foarte mulți români
Foarte mulți români își caută de lucru în permanență, aceasta este activitatea lor preferată de pe timpul zilei. Chiar și pe un singur domeniu însă, salariile sunt atât de diferite, încât variază foarte mult în ce direcție mergi, la cine te angajezi, pentru a fi plătit cum se cuvine.
Comparatorul de salarii Salario de la eJobs este o oglindă fascinantă a salariilor din România, dintr-o varietate foarte mare de domenii. Același instrument online a permis companiei din spatele instrumentului să tragă niște concluzii interesante legate de domeniul resurselor umane sau HR. În teorie, fără ”șefa de la personal” nu poate să funcționeze o companie. În practică, acești oameni sunt departe de a fi cei mai bine plătiți din structura administrativă a unui gigant autohton.
Cât se câștigă în resurse umane, care sunt salariile în România
Salariul mediu al celor care activează în domeniul resurselor umane în România este de aproximativ 3800 de lei. Pentru 72% dintre ei, media pe HR sare la maxim 4000 de lei. Partea fascinantă este însă alta, salariul pentru același job ajunge în unele situații chiar și până la 20.000 de lei pe lună.
Având în vedere importanța acestor posturi într-o firmă, un pic ciudat este faptul această meserie, cu studii superioare și dominată doar de specialiști, a ajuns să includă salarii mai mici decât în industria auto, agricultură sau construcții, respectiv instalații. Partea plină a paharului, dacă vrei să o vezi așa, este că plafoanele de remunerare sunt apropiate de cele din industriile farma, contabilitate sau achiziții.
„HR-ul nu este unul dintre marii angajatori ai economiei, însă este un domeniu care în ultimii ani a cunoscut o evoluție spectaculoasă, din punctul de vedere al rapidității cu care s-a extins asupra unor noi zone de abilități și competențe necesare celor care lucrează în această piață. În acest moment, se intersectează din ce în ce mai des cu know how-ul din marketing, digital, employer branding sau inteligență artificială. Este și unul dintre motivele pentru care vedem tot mai mulți candidați tineri care vor să lucreze în HR”, a declarat Roxana Drăghici (foto), Head of Sales, în cadrul eJobs România.
Trăgând linie, conform Salario, angajații din resurse umane din România, în proporție de 32,8% se bucură de o leafă între 2000 și 3000 de lei, 28,8% între 3000 și 4000 de lei, iar 24,2% încasează o leafă între 4000 și 7000 de lei. Ca extreme, 10,8% câștigă sub 2000 de lei, în timp 2,5% între 7000 și 10.000 de lei, iar 0,8% au un salariu de peste 10.000 de lei.
„Piața muncii este acum activată la maximum. Vedem eforturi din ce în ce mai mari pentru a ocupa pozițiile deschise cu oameni relevanți, dar și pentru a reține în companie angajații buni. În acest context, specialiștii în recrutare și îndeosebi cei care se ocupă de talent acquisition sunt, la rândul lor, foarte căutați și bine remunerați. Astfel, un talent acquisition analyst sau un specialist în recrutare poate avea un salariu de 10.000 de lei”, a adăugat Roxana Drăghici.